Carnaval in Trinidad: de steelbands

Location

Trinidad, Port of Spain10° 39' 43.0488" N, 61° 28' 41.2284" W

Aan het carnaval in Trinidad doen steelbands mee die verschillen in omvang en in type pan. De kleinste steelband bestaat uit maximaal 50 spelers. Daarnaast zijn er steelbands van 50-100 spelers en van 100 tot 200 spelers. Met name de grote bands gebruiken allerlei pans, van de kleine pans met hoge tonen (sopranen) tot de grote oliedrums voor de bassen.

De steelbands spelen zonder bladmuziek, alles uit het hoofd. Om dat goed voor elkaar te krijgen is er een strak dagelijks oefenprogramma. Elke avond worden stukken muziek geoefend, en net zolang herhaald tot het exact gelijk gaat en klinkt als een klok. Mannen en vrouwen, jong en oud, iedereen die de pan kan bespelen kan meedoen in een steelband. Hert zou mooi zijn om zo’n steelband een jaar te volgen tijdens de voorbereidingen en daar een (idfa-) documentaire over te maken.
Net als bij de mas cam bands, zijn er tijdens het carnaval verschillende wedstrijden waar de steelbands aan meedoen. En ook voor de steelbands zijn er behoorlijke prijzen te winnen.

Steelbands oefenen allemaal in een eigen pan yard. Dit kan een plein zijn tussen woonblokken, bij een sportveld of een bedrijf. Op een avond bezoeken we de openbare oefensessies van drie steelbands. We zijn onder de indruk van het plezier waarmee gespeeld wordt, de discipline, de relaxte sfeer onderling en de muzikaliteit. Soms worden alleen maar de eerste vier maten van een intro geoefend, achter elkaar, steeds weer opnieuw en opnieuw tot het superstrak klinkt. En dat is zo gemakkelijk nog niet met een dikke honderd handgemaakte ijzeren trommels, die enorm rondzingen en resoneren.

De bands zijn nog niet op volle sterkte. Met halve bezetting tuiten onze oren al. Wat zal dat met carnaval een enorm lawaai zijn. En wat een sfeer …..