Carnaval in Trinidad: de mas camp band

Location

Trinidad, Port of Spain10° 38' 24" N, 61° 28' 48" W

Begin maart is het carnaval in Trinidad en de voorbereidingen zijn in volle gang. Carnaval in Trinidad is een jaarlijks main event, waar tienduizenden mensen aan meedoen. Dat kan als lid van mas camp band (groep van verklede mensen) of als lid van een steel band (groep mensen die op de bekende “steelpans” drummen). Een mas camp band bestaat uit 2000 tot 2500 mensen; een steelband uit 10 tot 150 mensen.

Een mas camp is een atelier dat kostuums voor carnaval maakt, waarbij mas een afkorting van “mascerade” is. In Trinidad zijn er zo’n 80 mas camp ateliers. Ieder atelier bedenkt een eigen thema (bijvoorbeeld bloemen) en daarbinnen secties (bijvoorbeeld de sectie tulp, de sectie roos, etc.). Voor al die secties worden kostuums ontworpen. Als je een kostuum koopt bij een mas camp, dan ben je automatisch lid van die mas camp band en dans je in de groep mee tijdens de carnavalsoptocht, word je tijdens die twee carnavalsdagen voorzien van eten en veel drinken (rum!) en neem je deel aan een aantal oefensessies ter voorbereiding op de optocht.

In Trinidad bezoeken we de showrooms van drie mas camps. De meeste kostuums zijn aan de blote kant en voorzien van de bekende boa’s, veren, glitters, etc. Een aantal ateliers wil zich onderscheiden en maakt kostuums die wat subtieler en kunstzinniger zijn. Onder het thema “humanity” zien we prachtige kostuums over “liefde”, “tijd”, “passion”, etc. Veel van deze kostuums zijn nu al uitverkocht. De prijzen in de showrooms liggen gemiddeld op de 2500 TT dollar. Dat is omgerekend zo’n 300 euro. Voor dat geld heb je een prachtig kostuum en ben je met carnaval twee hele dagen onder de pannen.
Helaas zijn wij het eerste weekend van maart al vertrokken uit Trinidad, maar het is leuk om iets van de voorbereidingen te zien.

Foto album: